Kurulus ve Üyelik
Kurulus ve Amaç
Madde 1- TCDD’ nin gelismesine katkida bulunmak ve TCDD Personeli’ nin sosyal ihtiyaçlarini karsilamak, kalkinma ve dayanismalarini saglamak amaci ile “TCDD’ yi GELISTIRME VE TCDD PERSONELI DAYANISMA VE YARDIMLASMA VAKFI” adinda bir vakif kurulmustur. TCDD’ yi GELISTIRME VE TCDD PERSONELI DAYANISMA VE YARDIMLASMA VAKFI’ nin merkezi Balgat Mah. 1419 Cad. No:12 Balgat/Çankaya/ANKARA adresindedir. “TCDD’ yi GELISTIRME VE TCDD PERSONELI DAYANISMA VE YARDIMLASMA VAKFI” asagidaki maddelerde “VAKIF” kisa adi ile anilmistir.
Faaliyet Alani
Madde 2- Vakif TCDD’ nin gelismesine katkida bulunmak ve TCDD personelinin sosyal ihtiyaçlarini karsilamak, yardimlasma ve dayanismalarini saglamak amaciyla asagida belirtilen alanlarda faaliyet gösterir:
A- TCDD’ nin gelistirilmesi ve güçlendirilmesi amaciyla;
B- Vakif üyeleri arasinda dayanisma ve yardimlasmanin saglanmasi ilâve TCDD Personelinin sosyal ihtiyaçlarini karsilamak maksadiyla;
Vakfin Yetkileri
Madde 3-Vakif, amaçlarini gerçeklestirmek ve faaliyet alanindaki hizmetleri yapabilmek için;
Islerin Yürütülmesi
Madde 4- Vakif, faaliyet alanina giren isleri bünyesinde teskil ettigi fonlarla yürütür. Fonlar birer isletme olarak da teskilatlandirilabilir.
Madde 5- Vakif üyeligi iki çesittir;
Yararlanabilirligin Devam ve Kaybi
Madde 6-
Vakif yararlanabilirligi sona erenlerden, yararlanabilirlik süresi bir yili tamamlamamis olanlara hiçbir ödeme yapilmaz.
Emeklilik disinda herhangi bir nedenle vakif yararlanabilirlikleri sona erenlerden yararlanabilirlikleri 1 (bir) yili tamamlayanlara, giris ödentisi hariç birikmis ödentileri faizsiz olarak ödenir. Ayrica, ayrilanlara fonlara göre yapilacak ödemelerin usul ve esaslari yönetmelikle düzenlenir.
Her ne sebeple olursa olsun vakif yararlanabilirlikleri sona erenlerin, vakfa olan borçlari kendiliginden muaccel hale gelir. Vakif yararlanabilirlikleri sona erenlerin vakfa olan borçlari öncelikle vakiftaki alacak ve haklarindan mahsup edilir. Bakiye borç kaldigi takdirde, herhangi bir ihtara gerek kalmaksizin yasal yollardan tahsil edilir.
VAKIF YÖNETIMI
Vakif Organlari
Madde 7- Vakfin organlari, Mütevelli Heyeti, Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ve Vakif Genel Müdürlügü’dür.
Madde 8-Vakif Mütevelli Heyeti, Vakfin en yüksek karar organidir. Mütevelli Heyeti, Ek-1 No’lu Listede isimleri yazili KURUCULAR ile TCDD Genel Müdürü, TCDD Genel Müdür Yardimcilari, TCDD Genel Müdürlügü Teftis Kurulu Baskani, I. Hukuk Müsaviri, Daire Baskanlari, Bölge Müdürleri, Basin Yayin Halkla Iliskiler Müsaviri, Ankara Demiryolu Fabrikasi Müdüründen tesekkül eder.
TCDD Genel Müdürü Mütevelli Heyeti’ nin Baskanidir.
Olagan Toplanti
Madde 9-Vakif Mütevelli Heyeti; her yil Aralik ayinda Bütçe ve Mart ayinda Bilançoyu görüsmek üzere Mütevelli Heyet Baskani’ nin daveti ile Olagan olarak toplanir. Her yil Mart ayinda yapilan toplantida Mütevelli Heyet, kendi içinden gizli oyla birinci ve ikinci Baskan Vekilini bir yil süreyle görev yapmak üzere seçer. Yönetim Kurulu, Mütevelli Heyeti toplantisinin gün, saat, yer ve gündemini, toplanti gününden en az onbes gün öncesinden duyurur. Ayrica, Yönetim Kurulu Mütevelli Heyetine sunacagi çalisma raporu ve bilançoyu toplanti gününden en az onbes gün önce Mütevelli Heyet üyelerine bildirir.
Mütevelli Heyeti toplanti yeter sayisi, Mütevelli Heyeti toplaminin salt çogunlugudur. Bu çogunluk saglanamadigi taktirde, toplanti ertelenir. Ikinci toplanti, 7(yedi) gün sonra ayni yerde ve saatte 1/3 çogunlukla yapilir. Kararlar, toplantida hazir bulunanlarin oy çoklugu ile alinir. Alinan kararlar, Yönetim Kurulu tarafindan en geç bir ay içinde yararlananlara duyurulur. Mütevelli Heyet Toplantilarini Mütevelli Heyet Baskani; yoklugunda birinci Baskan Vekili, birinci Baskan Vekilinin yoklugunda da ikinci Baskan Vekili yönetir. Gerektiginde; her toplanti için, iki kâtip üye ile gündemde seçim varsa, üç kisilik seçim kurulu belirlenir.
Olaganüstü Toplanti
Madde 10- Vakif Mütevelli Heyeti;
(b) ve (c) bentlerindeki talebin yerine getirilebilmesi için, olaganüstü toplantiyi gerekli kilan sebeplerin ve gündeme konulacak hususlarin talep dilekçesinde Vakif Yönetim Kuruluna sunulmasi gerekir.
Olagan toplantida uygulanan toplanti usul ve esaslari, olaganüstü toplantida da geçerlidir.
Vakif Mütevelli Heyetinin Görevleri
Madde 11- Vakif Mütevelli Heyeti’ nin görev ve yetkileri sunlardir:
Ayrica; Mütevelli Heyet toplantilarinda yapilan görüsmeler ve alinan kararlar, tutanaga geçirilir. Tutanak imzalanarak, bir nüshasi Vakif Yönetim Kurulu’na verilir.
Vakif Yönetim Kurulu
Madde 12- Vakif Yönetim Kurulu sekiz kisiden olusur.
Mütevelli Heyeti kendi içinden gizli oyla sekiz asil, sekiz yedek seçer. Yönetim Kurulu’nun görev süresi iki yildir.
Yönetim Kurulu, ilk toplantisinda bir baskan, bir baskan yardimcisi, bir genel sekreter ve sirketlerin temsilci Yönetim Kurulu üyelerini seçer.
Baskanin olmadigi zamanlarda baskanlik görevini baskan yardimcisi yürütür.
Vakfi, Vakif Yönetim Kurulu Baskani temsil eder.
Yönetim Kurulu, Baskanin ve kurul üyelerinden en az 4 kisinin istegi ile gerektiginde ve ayda en az bir defa Vakif merkezinde ekseriyetle toplanir. Baskanin bulunmadigi toplantilara Baskan Yardimcisi baskanlik eder.
Kararlar katilanlarin oy çoklugu ile alinir. Oylarin esitligi halinde baskanin katildigi taraf, çogunluk kabul edilir.
Mazereti olmadan yilda dört ve/veya üst üste üç toplantiya katilmayan Yönetim Kurulu üyelerinin bu görevi kendiliginden sona erer. Ayrilan üyenin yerine sirada bulunan yedek üye davet edilir. Mazeretini toplantidan bir gün önce Yönetim Kurulu Baskanligi’na yazili olarak bildirmeyen üye mazeretsiz sayilir.
Ölüm, istifa ve Mütevelli Heyet üyeliginin sona ermesi hallerinde, Yönetim Kurulu Üyeligi de sona erer. Yerine siradaki yedek üye davet edilir. Yönetim Kurulu üyelerinin sayisi Sekizden (8) asagi düstügü takdirde, Olaganüstü Mütevelli Heyeti toplantisi yapilarak, bosalan üyelikleri tamamlamak üzere, azalan üye sayisi kadar Yönetim Kurulu üyesi gizli oyla seçilir.
Vakif Yönetim Kurulunun Görevleri
Madde 13- Vakif, Vakif Yönetim Kurulu’nca yönetilir. Yönetim Kurulu Mütevelli Heyetine karsi sorumludur. Vakif Yönetim Kurulu’nun Baslica Görevleri:
Vakif Denetleme KuruluMadde 14- Vakif Denetleme Kurulu üç kisiden olusur.
Mütevelli Heyeti kendi içinden gizli oyla üç asil, üç yedek üye seçer. Vakif Denetim Kurulu kendi arasindan bir baskan seçer.
Denetleme Kurulu, Vakif faaliyetlerini denetler, denetleme sonuçlarini alti ayda bir Mütevelli Heyet Baskanina sunar.
Fonlar
Madde 15-Vakif faaliyet alanina giren isler, Vakif bütçesi içinde fonlar kurulmak suretiyle yerine getirilir.
Faaliyetlerine Göre Fonlar
Madde 16-Vakif kurulusunda faaliyet alanina giren isler asagida belirtilen fonlar ile yapilir.
a) Saglik ve Sosyal Hizmet Fonu:
Vakif yararlananlarinin ihtiyaç duyacagi saglik ve sosyal hizmetlerin verilebilmesi için gereken çalismalari yürütür.
Bu nedenle saglik birimleri, kres, huzurevi ve benzeri sosyal birimler, ayrica dinlenme tesisleri , misafirhane, lokal ve spor tesisleri gibi sosyal alanda faaliyet göstermek için bina satin alir, kiralar, ortak olur ve isletme hizmetlerini yürütür.
b) Mali Yardim ve Kredi Fonu:
Tabiî afetler, kazalar ve benzeri olaylar nedeniyle, zarara ugrayan yardima muhtaç vakif yararlananlarina yardim ve borç para verme hizmetlerini yürütür.
c) Ölüm Yardim Fonu:
Ölen Vakif yararlananinin, sagliginda belirleyerek Vakfa bildirmis oldugu kisilere ve kanuni mirasçilarina ölüm yardimi yapilmasi ve ayrica ölüm ilani verilmesi ile cenaze masraflarinin ödenmesi hizmetini yürütür.
d) Egitim Hizmetleri Fonu:
Vakif yararlananlarinin kendileri ve çocuklarinin egitimi için gerekli hizmetleri yapmak, ögrenci kredileri saglamak, ayrica yurt içi seminerleri düzenlemek ve katilmalarini saglamak,
Ayrica okul, yurt ve egitim merkezleri kurabilmek için bina satin almak, kiralamak, ortak olmak ve isletme hizmetlerini yürütmek.
e) Toptan Ödeme Fonu:
Toptan Ödeme Fonuna istegi ile katilan Vakif yararlananlarindan, Yönetmelik çerçevesinde hak kazananlara toplam ödeme yapma hizmetini yürütür.
Bu fona baska fonlardan aktarma yapilabilir. Bu fondan baska fonlara aktarma yapilamaz.
f) TCDD’ yi ve Vakfi Tanitma Fonu
TCDD ve Vakfi yurt içinde ve yurt disinda tanitmak , bu konuda kamuoyu yaratilmasini saglamak, gerekli yayin ve reklam islemini yapmak, ayrica Vakif ile üyeleri arasinda bilgi iletisimini ve özel sorunlarin çözümlenmesinde halkla iliskiler islemini yürütmek.
Fonlarin Faaliyet Alanlari ve Usulü
Madde 17-Bu fonlarin faaliyetlerinin usûl ve sartlari Vakif Yönetim Kurulunca hazirlanan ve Mütevelli Heyetince kabul edilecek olan yönetmelik veya yönetmeliklerle tespit edilir.
Fonlarin Sayisi
Madde 18- Vakif Mütevelli Heyetinin görecegi lüzum üzerine bu fonlardan bir kisminin faaliyetleri ertelenebilir, faaliyet alanlari yakin olanlar birlestirilebilir, gerekli görülenler ayrilabilir, yeni fonlar ihdas edilebilir.
Vakif Genel Müdürlügü
Madde 19-Vakfin isleri, Vakif Genel Müdürlügü tarafindan yürütülür. Vakif Genel Müdürlügü, Vakif Yönetim Kurulu’nca tayin edilen Genel Müdür, Genel Müdür Yardimcisi ve Müdürler ile yeteri kadar personelden tesekkül eder.
Vakif Genel Müdürlügü’ nün çalisma düzeni Vakif Yönetmeligi ile belirlenir.
MALI KONULAR
Madde 20-Vakfin hesap dönemi: 1 Ocak’ta baslar ve 31 Aralik’ta sona erer. Yeni yil bütçesinin uygulanmasina kadar 1 Ocak’tan itibaren yapilacak gider ve ödemeler bir önceki onaylanmis bütçede belirtilen ödemeleri asamaz.
Vakfin Mal Varligi
Madde 21-Vakfin kurulusundaki mal varligi 20.000.000.(YIRMIMILYON) TL.’ dir.
Vakif Gelirleri
Madde 22-Vakfin gelirleri asagida gösterilmistir;
Yedek Akçe
Madde 23- Bir bilanço devresinde elde edilen safi gelirden, ilgili kanun geregince ödenmesi gereken teftis ve denetim giderlerine katilma payi ile varsa baskaca ödenmesi gereken yönetim giderleri düsüldükten sonra kalan miktardan % 10’ u yedek akçe olarak ayrilir.
Vakfin yillik gelirleri yönetim giderlerini ve Vakfa bagli kuruluslarin zararlarini karsilayamayacak durumda olursa gereken harcama Yönetim Kurulu karari ile yedek akçe hesabindan yapilabilir. Vakfin resmen kurulusundan sonraki onuncu bilanço döneminde, toplanan yedek akçenin yeterli olup olmadigi hususu Mütevelli Heyetince görüsülür, yedek akçenin yeterli olduguna karar verilirse, yedek akçe ayrilmasi durdurulur. Yedek akçenin yeterli olmadigina karar verilmesi halinde, yedek akçe ayrilmaya devam edilir. Ondan sonraki her bes yilda bu konu Mütevelli Heyetince tekrar ele alinir.
Fonlarda Aktarma
Madde 24-Toplu Ödeme Fonu hariç Yönetim Kurulu hizmet fonlari arasinda aktarma yapabilir.
Vakif Mallarinda Degisiklik
Madde 25-Vakif amacinin gerçeklestirilmesine ayrilmis olup, Vakfetme, bagislama ve satin alma yolu ile kazanilmis bulunan tasinmaz mallari, ekonomik degisme nedeniyle verimliligini büyük ölçüde ve devamli olarak yitirme durumuna düserse, Mütevelli Heyeti karari ile 903 sayili kanundaki usul ve prensipler içinde satilabilir.
DIGER KONULAR
Vakfa Katilmalar
Madde 26-TCDD Personelinin yardimlasma ve dayanismalari için kurulmus bulunan Dernek, Sandik, Kooperatif ve benzeri hizmet kuruluslarinin mal varliklarini Vakfa devretmek ve Vakifla yapacaklari protokolde sartlari tespit edilmek kaydi ile Vakfa katilma talepleri Mütevelli Heyeti karari ile kabul edilebilir.
Fesih ve Tasfiye Kurulu
Madde 27-Vakfin devaminda yarar olmayacagi anlasilir ve Mütevelli Heyetince Vakfin amacinin ve çalisma konularinin gerçeklestirilmesinin imkânsiz hale geldigi kanaatine varilirsa, Yönetim Kuruluna yetkili mahkemeye basvurarak durumun tescilini isteme görevi verilir. Mahkeme istegi kabul ederek, durumun tesciline ve Vakfin sona erdigine veya tasfiyesine karar verdigi ve o tarihteki Yönetim Kurulu “Tasfiye Kurulu” adi ile tasfiyenin sonuna kadar görev yapar. Mahkeme tasfiye kararinda, Yönetim Kurulu’ nun görev yapmasini mahsurlu görürse, tasfiye kurulu mahkeme tarafindan tayin edilir.
Vakfin herhangi bir nedenle sona ermesi veya kendiliginden dagilmasi durumunda, borçlarinin kapatilmasindan sonra kalan mal ve haklari TCDD Genel Müdürlügü’ ne intikal eder.
Senet Degisikligi
Madde 28-Vakif Senedi Yönetim Kurulu’nun teklifi üzerine Mütevelli Heyetinin üçte iki çogunluk oyu ile degistirilebilir.
Yürürlük
Madde 29- Vakif 903 sayili Kanunla degistirilmis olan Türk Medeni Kanununun 74. maddesine göre tescilinden sonra hükmi sahsiyet kazanir ve senet hükümleri yürürlüge girer.
Kurucular
Madde 30-Vakfin kuruculari, bu resmi senedi imzalayan isim, unvan ve ikametgahlari asagida yazili kisiler ile Vakfin tescilini takip eden bir (1) ay içinde Vakfa üye olan kisilerdir.